Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι τα κόκκινα αυγά.

 

Τι συμβολίζουν όμως τα κόκκινα αυγά το Πάσχα;

 

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «ζωή», αφού μέσα από αυτόν αναστήθηκε ο Χριστός μετά από τρεις ημέρες.

 

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

 

Τα αυγά συμβολίζουν τη γονιμότητα και την έναρξη του κύκλου της ζωής.

 

Οι χριστιανικές εκδοχές, όμως, για την έναρξη του εθίμου είναι πολλές και διαφορετικές:

 

Η εκδοχή της Παναγίας είναι ότι η ίδια της εμφανίστηκε κλαίγοντας και πρόσφερε ένα καλάθι γεμάτο αυγά στους φρουρούς του Υιού της. Τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αβγά, και εκείνα, όπως λέγεται, μεταμορφώθηκαν από άσπρα σε κόκκινα, όπως η επιθυμία της, να μην υποστούν καμία βασανιστική μεταχείριση ο Υιός της και οι φρουροί του.

 

Η εκδοχή της Μαρίας της Μαγδαληνής λέει ότι μετά την Ανάσταση του Ιησού, η Μαρία Μαγδαληνή προσπάθησε να πείσει τους αναστατωμένους από τα γεγονότα από την ανάσταση, ανάμεσά τους και τον Ρωμαίο αυτοκράτορα. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποίησε για να αποδείξει την αλήθεια της Ανάστασης ήταν να χρωματίσει αβγά κόκκινα και να τους παρουσιάσει, δείχνοντας έτσι ότι η αλλαγή αυτή ήταν αναμφισβήτητη.

 

Η εκδοχή του Κωνσταντίνου και της Ελένης αναφέρεται σε μια τελετή που διοργανώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Σε αυτήν την τελετή, πρόσφεραν κόκκινα αυγά στους καλεσμένους τους, τα οποία οι καλεσμένοι χρησιμοποίησαν για να τα σπάσουν με τον αυτοκράτορα και τη μητέρα του, πριν από το γεύμα.

 

Σχετικά με τις παγανιστικές παραδόσεις, τα αυγά αντιλαμβάνονται ως σύμβολα για τη γέννηση και τη γιορτή της άνοιξης, και θεωρούνται σύμβολα της αναγέννησης και της ζωής μετά το τέλος του χειμώνα. Υπάρχουν αναφορές σε αυτήν την παράδοση ακόμα και στην αρχαία Αίγυπτο και την Περσία, όπου αντάλλασσαν αβγά μεταξύ τους σε εορταστικές περιόδους.

 

Τέλος, πριν από τη χριστιανική εποχή, τα αυγά χρησιμοποιούνταν για μαντικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τις διάφορες μορφές και τα σχήματά τους για να προβλέψουν το μέλλον.

 

Γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά;

 

Αυτό το έθιμο φαίνεται να ξεκίνησε ως ένα παιχνίδι στη Βόρεια Αγγλία. Σύμφωνα με αυτό, οι συμμετέχοντες έπαιζαν με αυγά, καθένας προσπαθώντας να σπάσει το αυγό του αντιπάλου του. Ο νικητής ήταν αυτός που είχε το πιο ανθεκτικό αυγό και κατάφερνε να κερδίσει τους άλλους.

 

Μια διαφορετική εκδοχή έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Σύμφωνα με αυτήν, το άνοιγμα του αυγού συμβολίζει την αναγέννηση και τη ζωή, όπως το νεογέννητο που ξεπροβάλλει από το κέλυφος του. Με το να σπάσουν το αυγό, οι άνθρωποι απαλλάσσονται από τον θάνατο και εισέρχονται στο φως και τη ζωή.

 

Πολλοί ακολουθούν την παράδοση να μην σπάνε το πρώτο αυγό που βάφεται, καθώς το θεωρούν αφιερωμένο στην Παναγία και δεν πρέπει να το παρεμβάλλουν. Κάποιοι το διατηρούν στο εικονοστάσι τους μέχρι την επόμενη Μεγάλη Πέμπτη και μετά το φυτεύουν στα χωράφια τους ή το κρεμούν στις μάντρες των ζώων, πιστεύοντας ότι θα φέρει γονιμότητα.