Ορατός είναι ο κίνδυνος να μειωθούν φέτος οι γαλάζιες σημαίες της χώρας, καθώς ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει οι διαδικασίες για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το σήμα.

 

Αιτία το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα δοθεί στους δήμους τα απαιτούμενα κονδύλια, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί, οι οποίοι τυπικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου.

 

Κι ενώ μέχρι την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, μόλις προχθές ανέβηκαν από το υπουργείο οι πλατφόρμες για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.

 

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τους δημάρχους να τονίζουν ότι πλέον τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.

 

Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης στη διάρκεια της συνεδρίασης ζήτησε τη νομική διασφάλιση όσων δήμων έχουν υποχρέωση να προσλάβουν ναυαγοσώστες.

 

Όπως δήλωσε στο Voria.gr στο οι μελέτες υπάρχουν, όχι όμως και η χρηματοδότηση. «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προλαβαίνουμε. Για να κάνουμε διαγωνισμό πρέπει να έχουμε πίστωση εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό, όμως οι πιστώσεις δεν έχουν έρθει.

 

Δεν θα μαζέψω τα σκουπίδια ή δεν θα πληρώσω τις υποχρεώσεις μου στους παρόχους για να έχω ναυαγοσωστική κάλυψη, την οποία είναι υποχρεωμένο το υπουργείο να μου δώσει χρήματα;

 

Δεν είναι δυνατόν. Άρα είμαστε στον αέρα, όπως κάθε χρόνο», είπε ο δήμαρχος Παγγαίου, που εξαιτίας του ίδιου λόγου έχασε πέρσι τέσσερις γαλάζιες σημαίες.

 

 

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ εξετάστηκε για μια ακόμη φορά το Προεδρικό Διάταγμα 71 του 2020, που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σωστή ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και για το οποίο οι δήμαρχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ενστάσεις τους.

 

Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι να μειωθεί ο εξοπλισμός που περιγράφεται ως αναγκαίος.

 

Η ΚΕΔΕ επίσης ζητά να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να «χτυπήσουν» έναν πύργο και μεμονωμένοι ναυαγοσώστες σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να πέσει το κόστος που σήμερα ουσιαστικά ρυθμίζουν εταιρείες και σχολές.